När du tänker på att välja med klimatsmart, ekologiskt, fairtrade och liknade, tänker du nog mest på livsmedel och kläder. Men det är lika viktigt att tänka på dessa saker när du handlar accessoarer och skönhetsprodukter.
Skönhet och miljö
Även skönhetsindustrin är en stor bov när man pratar om nedsmutsningen av vår miljö, det finns många produkter som används dagligen som sedan också sköljs ut i våra avlopp. Många av dessa produkter innehåller dessutom olika ämnen som enligt olika studier är cancerframkallande och dessa har även ämnen som leder till andra sjukdomar såsom allergier, astma, minskad fertilitet och inlärningssvårigheter. Många studier görs på djur och visar sedan att detta är skadligt för dem och vi människor ingår ju också i denna grupp. Dessa ämnen skadar både dig, djuren och den miljö vi lever i och är oftast dolda med knepiga beteckningar på förpackningarna. Så då kommer vi till frågan. Vilket pris är vår skönhet värd egentligen? Ska vi främja djurförsök och nedsmutsningen av miljön? Genom att hela tiden göra aktiva val så är vi med och påverkar, får bort skadliga produkter från hyllorna och bidrar till en lite bättre miljö.
Fritt från skräp
En av de främsta anledningarna att välja ekologiska produkter är att du slipper alla kemikalier och tillsatser som din kropp inte behöver. Idag finns det alltid ekologiska alternativ, du kan till och med köpa ekologiskt nagellack. Dina naglar är lika bra på att ta upp ämnen som huden, så varför inte ge dem det bästa?
Hudkrämer är viktigt att köpa ekologisk, du vet att du gör rätt mot naturen och får bara de ingredienser som kroppen och din hud behöver. I masstillverkade, icke-ekologiska produkter hittar du kemikalier som torkar ut huden samtidigt som krämen påstår sig att vara återfuktande.
Smycken med ett samvete
När du köper dina smycken får du inte mycket information om varifrån de kommer eller hur de blivit framställda. Ta en budgetsmyckesbutik. De säljer halsband och ringar för bara en tjugolapp eller två. På deras sajt kan du läsa om de olika materialen som de använder, men de är noggranna med att inte nämna varifrån de får sitt läder eller under vilka förhållanden som smyckesproducenterna arbetar i. De följer så klart EU:direktiven men det betyder inte att de gör världen en tjänst.
Om du kan få fram informationen, se om smyckestillverkaren du är intresserad av skaffar sitt material från återvinningsanläggningar. Eller så står det uttryckligen att de arbetar med fairtrade-material. De kanske stödjer några organisationer och välgörenhetsprojekt? Sådana saker tyder på miljömedvetna producenter och det är bättre att ge pengar åt dem än åt de stora kedjorna som försöker dölja varifrån de får sina produkter.